Over

Relatiecoaching

Bij relatiecoaching staat (anders dan bij therapie waar ook aandacht is voor het ontstaan van spanningen, conflicten en problemen in/uit jullie verleden) een meer toekomstgerichte visie centraal en duiken we minder in het verleden. Als relatiecoach ben ik eerder een ”sparringpartner”. Ik heb een hands-on mentaliteit waarin we kijken naar wat er in het hier en nu gebeurt, om dit in de toekomst te veranderen. Wat zijn op dit moment belemmerende of juist motiverende aspecten voor het gedrag dat veranderd moet worden? Coaching vraagt een actieve houding van jullie allebei zodat jullie via reflectie op het eigen gedrag zelf tot inzichten kunnen komen. Ik help jullie om ander gedrag aan te leren of verbeteren.

Communiceren

Van wie leren we eigenlijk hoe we effectief en liefdevol kunnen communiceren? We kijken het af van onze ouders, op school en later op werk en in vriendschappen. Door te doen en te oefenen leren we wat werkt en wat niet werkt maar hier ligt ook het gevaar. Eigenlijk doen we maar wat. Loopt het niet (meer) lekker en ben je je hier niet bewust van dan is een niet effectieve manier van communiceren snel ontwikkeld.
Invullen voor de ander, niet goed meer luisteren of oprecht geïnteresseerd zijn staat een gevoel van tevredenheid en geluk in de weg. In een relatiecoaching traject kunnen beide partners leren om op een rustige en respectvolle manier te communiceren. Vergeet niet, wie op een prettige en liefdevolle manier communiceert heeft de sleutel in handen voor alle uitdagingen die in de relatie nog zullen komen.

Hoe zit het met de liefde?

Draait het dan alleen maar om communiceren? Laten we vooral de liefde niet vergeten! Het is vooral het samenspel tussen beide wat een relatie succesvol maakt. In elke relatie maakt verliefdheid uiteindelijk plaats voor een fase waarin je minder gericht bent op de ander, elkaar niet meer ‘automatisch’ goed begrijpt en misschien zelfs ruzies en discussies krijgt. Het gevoel komt in de verdrukking en als je er niet actief mee bezig gaat kan het uiteindelijk steeds minder worden. Het lastige aan gevoel is dat het minder meetbaar is, de beleving is subjectief en je kunt alleen zelf bepalen of het er nog voldoende is om de relatie voort te zetten of niet. Wat ik veel zie is dat er bij twijfels aan het gevoel toch ook echt verandering optreedt als je werkt aan de verbinding en de communicatie. Zonder liefde geen lange relatie, zonder communicatie geen lange liefde.

Helpt een relatiecoach?

Het succes van relatiecoaching hangt vooral af van de moeite die beide partners ervoor willen doen en de klik met de coach. Het is van belang dat beide zich leren en durven uitspreken. Er zal een nieuwe, meestal mildere manier van kijken naar de ander ontstaan. Er wordt vaak gedacht dat de trajecten lang zijn (en daarmee duur) maar dit hoeft niet zo te zijn. In de praktijk merk ik dat er vaak al na een paar gesprekken meer lucht ontstaat. Bovendien bepalen jullie zelf wanneer het doel (voor jullie) behaald is.

Werkwijze relatiecoaching

De start van een relatiecoaching traject is altijd een kennismakingsgesprek. Samen kijken we naar wat er speelt en waar jullie aan willen werken. De frequentie van de gesprekken bepalen we in overleg. Soms blijven stellen laagfrequent gedurende langere tijd langskomen om dat wat weer op de rit kwam te onderhouden. Ik zie ook steeds vaker stellen die komen om samen te kijken naar de verschillende aspecten van de relatie en dit als een “check-up” zien waarmee ze duurzaam werken aan hun gezonde relatie. De ervaring leert dat met een onafhankelijke relatiecoach gesprekken soepeler en effectiever lopen.

Het is van belang dat er een wederzijdse klik is. Feedback is altijd welkom!

“Eerlijk tegenover jezelf leidt tot de beste relatie met anderen”