Wat was 2020 een uitdaging. De kinderen thuis, thuiswerken, geen vakantie en veel minder sociale contacten. Velen van ons hadden te maken met ziekte (zelf of in de omgeving), testen, veranderde werkzaamheden en financiële onzekerheden. Ook op relatiegebied kwam het erop aan. En dat pakte niet altijd goed uit. Meer ruzie, spanningen omdat beiden anders tegen het virus aankijken en ergernissen die al jaren spelen werden uitvergroot. Maar niet bij iedereen. Onderzoek wees uit dat 7%(!) van de stellen door of tijdens de corona crisis dichter naar elkaar toe zijn gegroeid. Wat deden zij dan goed? Hoe pakten zij dit aan?
Het hebben en onderhouden van een goede relatie waarin beide partners tevreden zijn begint met communicatie. Als de verliefdheid, de fase waarin alles nieuw is, huisje-boompje-beestje, het opbouwen van een gezin voorbij is en de dagelijkse sleur van werk, gezin, zorgen en tegenslag zijn intrede heeft gedaan blijkt dit een enorme uitdaging. Communiceren kun je leren, dus als jij en je partner(of 1 van beide) hebben besloten dat er op dat gebied werk aan de winkel is zijn onderstaande communicatieregels wellicht een hele goede start. En nee, ik heb ze niet (allemaal) zelf bedacht. En het lukt niemand (dus ook mij niet) om ze altijd toe te passen. Maar bewustwording is het halve werk. En het klinkt best oké als voornemen voor 2021. Weer eens wat anders.
Timing
Niet is irritanter dan belangrijke of moeilijk dingen bespreken terwijl je hoofd er niet naar staat of je net ergens anders mee bezig bent. Kies daarom het juiste moment om het gesprek aan te gaan. Dit betekent ook dat je accepteert dat je partner eens kan zeggen dat het niet uitkomt op het moment dat jij iets belangrijks aan wilt snijden.
Ik-boodschap in plaats van jij-boodschap
Jij-boodschappen hebben al snel het karakter van een verwijt. “Je doet altijd wat je zelf wilt” komt niet heel positief over. Bedenk je hoe je de boodschap anders kunt verpakken. “Ik zou graag meer samen doen” of “ik zou het leuker vinden om afwisselend te doen wat jij wilt en wat ik wil” klinkt al heel anders.
Stel vragen
Ruzies gaan meestal niet over de dingen die gezegd worden. Vaak gaan ze over de dingen die niet gezegd worden en daar schuilt gevaar. We denken vaak te snel te weten wat de ander wil zeggen of bedoelt en borduren hier dan op voort(meestal met een vruchteloos resultaat-ruzie). Probeer vragen te stellen over wat de ander bedoelt in plaats van “te weten wat hij vindt”.
Houd je bij het onderwerp
Probeer bij een discussie over de opvoeding ook werkelijk bij dat punt te blijven. Roep niet “ja maar jij doet toch altijd sus of zo” en haal geen oude koeien uit de sloot.
Verschillen mogen er zijn
Accepteer dat je over sommige dingen anders denkt. Verschillen mogen er zijn, het maakt het leuk om dingen ook eens van de andere kant te bekijken. Sta open van de verschillen en probeer er meer van te genieten of gebruik van te maken. Dat scheelt veel energie en strijd.