Zomervakanties zijn een slagveld voor relaties. Je hebt samen of met je gezin veel vrije tijd doorgebracht en dit levert elk jaar voor veel stellen het nodige gepieker op. 

De maand september is traditioneel de maand waarin een enorme piek te zien is in echtscheidingen. Proberen te redden wat er te redden valt met een vakantie. Maar het weken op elkaar aangewezen zijn kan ook het laatste zetje geven. Wat zijn je opties?

Jullie kunnen ervoor kiezen uit elkaar te gaan. Hopen op een goede afronding en misschien in de toekomst een nieuwe liefde. Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat ruim 70 procent van de nieuwe relaties na een scheiding of relatiebreuk mislukken. En dat komt niet door kinderen of de samenstelling van het gezin maar door het niet actief bezig zijn geweest met datgene wat ervoor zorgde dat de vorige relatie niet lukte. Onopgehelderde, terugkerende patronen en problemen verdwijnen niet ineens.

Therapie zal een fractie kosten van een echtscheiding maar je altijd meer opleveren. Of je nu bij elkaar blijft of niet. Het doel is levensgeluk en niet het bij elkaar blijven op zich. Er is vaak meer verbetering, herstel en vergeving mogelijk dan je vooraf denkt. Soms wordt toch tijdens de therapie de keuze gemaakt dat uit elkaar gaan voor één van beide(of soms beide) de beste optie is. Met therapie zal de emotionele restschade zo beperkt mogelijk blijven en is de kans op twee partners die zichzelf(en elkaar!) een mooie toekomst gunnen vele malen groter.

Een heel menselijke reactie is wachten op betere tijden. Helaas werkt tijd bij relatieproblemen altijd in je nadeel. Ongemerkt zal je eigenwaarde en je vermogen tot verbinding met de ander aangetast worden. Voor veel stellen eindigt dit uiteindelijk alsnog in uit elkaar gaan, of soms acceptatie “dat dit het is”. Zonde toch?