Iedereen weet wat er met relatietherapie bedoeld wordt en iedereen vindt er iets van. Van “onzin toch al te laat” tot “zou iedereen eens moeten doen”. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk echt tijdens relatietherapie?
Laat ik meteen met de deur in huis vallen: relatietherapie is niet zaligmakend. Bij veel stellen levert het wat op maar er zijn ook stellen voor wie dat niet geldt. Er zijn zoveel redenen om hulp te zoeken en ook net zoveel redenen die ervoor zorgen dat het niet lukt. Maar de keuze om uit elkaar te gaan of een pauze in te lassen voelt op zo’n moment ook als progressie, de meeste stellen zitten al een poos vast voor ze een afspraak maken. Toch heeft het grootste deel van de stellen baat bij de relatiegesprekken. Elk traject is maatwerk, een goede klik is beslist een must. Maar ook methodisch werken geeft richting aan een traject. Zelf werk ik veel met de IBCT maar wat houdt dat in?
IBCT staat voor Integrative Behavioral Couple Therapie en is gebaseerd op de uitgangspunten van de cognitieve gedragstherapie. IBCT richt zich anders dan de meeste vormen van relatietherapie eerst op emotionele acceptatie en tolerantie om rust te creëren. Daarna kan er gewerkt worden aan het oplossen van de problemen die ook daadwerkelijk op te lossen zijn.
Stel dat jullie als koppel niet goed communiceren. Er is veel discussie, er zijn meningsverschillen en soms loopt het uit op heftige ruzie. Hier zal tijdens de gesprekken aandacht voor zijn maar dit zal weinig effect hebben als jullie niet óók leren om de persoonlijke verschillen van elkaar de verdragen en te accepteren. Als je je blijft verzetten tegen de verschillen of allebei steeds je gelijk wilt halen blijft dit voor afstand en onbegrip zorgen. Het is dus goed om te werken aan het totaalpakket. Niet alleen op datgene wat je zou willen veranderen maar ook acceptatie en tolerantie van dat wat er is en niet zo makkelijk veranderbaar is.
Maar wat is dan moeilijk veranderbaar? Persoonlijke verschillen zoals karaktereigenschappen (introvert, extravert, behoedzaam, bescheiden etc.) zijn bij te schaven en te ontwikkelen maar in de praktijk blijkt dit vaak lastig. Overtuigingen in de normen en waarden-sfeer zijn niet altijd goed te veranderen maar ook emotionele gevoeligheden spelen een grote rol in hoe een relatie functioneert. Hieronder valt datgene wat je meemaakt of meegemaakt hebt en wat je heeft gevormd als persoon. Denk aan je opvoeding of eerdere relaties. Gedragingen of opvattingen die in je huidige relatie spelen kunnen daaruit voortkomen.
Bij de start van de gesprekken zal er aandacht besteed worden aan jullie verhaal. Wat speelt er in jullie relatie? Wie zijn jullie? Welke persoonlijke verschillen en emotionele gevoeligheden spelen er en wat is de invloed ervan op jullie relatie? Door dat in kaart te brengen en er met elkaar over te praten ontstaat er vaak al wederzijds begrip en dus tolerantie.
Zodra er meer rust gecreëerd is kijken we naar externe stressfactoren (denk aan spanningen in de familie, werkproblemen, financiële stress) en patronen in de communicatie die bijdragen aan de relatieproblemen. Samen kijken we of het mogelijk is om deze problemen op te lossen of dat ook hierbij een stuk acceptatie en tolerantie nodig is.
Onder begeleiding, met concrete oefeningen voor thuis, leren jullie door goede communicatie anders met problemen om te gaan. Door deze vaardigheid te leren leg je een stevige en duurzame basis voor de toekomst.