Elk huisje heeft zijn kruisje en dus ook elke relatie haar problemen. Maar met welke problemen komen stellen het meest bij een relatietherapie?
Met stip op 1: Verschil in behoefte aan intimiteit. Huh? Met stip op 1? Is seks en intimiteit dan het belangrijkste? Nee, zeker niet. Maar onvrede en het gebrek aan communicatie hierover blijkt een voedingsbodem voor heel veel andere problemen. En zo komen mensen bij mij. Vaak spelen er ook andere problemen (veel ruzie, onbegrip, vreemdgaan) die de onvrede over onder andere de intimiteit blootleggen. En juist daarom is het belangrijk het er over te hebben.
Om te beginnen is het van belang te kaderen dat een verschil in verlangen heel normaal is.
Als je zou moeten wachten tot twee personen op hetzelfde moment verlangen naar intimiteit hebben zou er (bijna) niet meer gevreeën worden. Er wordt vaak gedacht “mijn partner heeft geen zin, dan zit er iets niet goed in mijn relatie” maar dit is niet persé waar. Minder zin wil niet zeggen dat je de ander niet meer aantrekkelijk vindt of minder graag tijd met hem of haar doorbrengt.
Het is belangrijk te kijken naar waar het verschil in verlangen vandaan komt. Wat zijn de randvoorwaarden van de relatie, zijn er kinderen, is er stress of ziekte? Al deze factoren kunnen invloed hebben op het libido. Daarnaast is de betekenis van intimiteit een belangrijk gespreksonderwerp. Staat het gelijk aan een gevoel van verbinding? Een manier om liefde te tonen of een soort biologische drang? Hoe ging het uiten van liefde er vroeger thuis aan toe? En aan het begin van jullie relatie? Waar zitten de verschillen en is hier over en weer begrip voor?
Voor veel koppels is het moeilijk om er samen over te praten. Je kwetsbaar opstellen en aangeven waar je behoeftes en ergernissen liggen kan zelf na vele jaren nog lastig zijn. Als partners hebben jullie beide verantwoordelijkheid voor je aandeel in dit gesprek maar ook voor hun inzet daarna.
Zou je het echt anders willen? Of is het heel belangrijk voor je partner? Beide keren is dat voldoende reden om je er ook echt voor in te zetten. Neem jezelf voor het onderwerp eens in de zoveel tijd eens op de agenda te zetten tijdens een moment samen. Misschien voelt dat eerst onwennig maar dat gaat over. Probeer naar elkaar te luisteren maar ook voor jezelf te bedenken wat is míjn rol hierin, wat kan ik doen om mijn partner tegemoet te komen? Je zult merken dat er naar verloop van tijd meer openheid ontstaat.
Van intimiteit komt verbinding en van verbinding intimiteit. Dus mocht je iets herkennen in deze blog dan rest je maar één ding: praten!
En mocht je nu denken oh jee dit gaat over mij/ons en dat praten is ons nog nooit gelukt? Wees welkom, ik help jullie er graag bij!